Publisert 54 kommentarer

Skolemoden, syvåringen og tenkningen.
Skolemoden,
syvåringen og tekningen,
å tenke i symboler,
lek og læring,
læring,
flyt og tenkning,
Mihaly Csikszentmihalyi,
undervisning,
forfatter R.R. Kile, Cand Ed med rådgiver kompetanse

Å være skolemoden.


Skolemoden, syvåringen og tenkningen. I vår tid begynner unger på skolen når de er seks år. Ungene er ikke modne for det. Skolene er ikke modne for det. De plasserer unger på pulter. Seksåringer er ikke modne for å sitte på pulter. De skal leke komplisert rollelek. Det bidrar til å utvikle en rik tenkning i symboler som gjør at syvåringene er klare, veldig klare, for da mestrer de lek på innsida av hodet.
Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,Mihaly Csikszentmihalyi, undervisning, forfatter R.R. Kile,
Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,

Min mormor, Bøssa kalte jeg henne, hun elsket blomster.

Som lita jente gikk jeg i hagen med henne. Hun la ned frø i meg som blomstrer den dag i dag  Jeg elsker Hagen, sysler med blomster, vår, sommer og til langt ut på høsten. Inne også. Overalt er det grønt. Det vi gjør sammen med ungene har betydning langt utover her og nå.De gode opplevelsene ligger i minnene. Senere søker vi mot dem, som bier mot blomsten, fordi det var godt.


Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,Mihaly Csikszentmihalyi, undervisning, forfatter R.R. Kile,
Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning

Syvåringen er klar for klasserommet.

Den indre scenen er klar. Syvåringen vil gjerne være elev, bli opplært. Syvåringen leker på innsiden av hodet og er stolt over å kunne det. Tenkningen er utpreget konkret, men i syvåringens verden har fortsatt en magisk karakter.

Flyt er lettere å oppnå når man putter en dose magi inn i undervisninsstoffet, gjør det eventyrlig. Bokstaver og tall, som får fortellinger knyttet til seg, blir lettere å huske. Unger som tegner og skriver fra noe de er tent på, lager flotte produkter, også husker de det bedre. Vinn/ vinn i positive spiraler. Jeg har ikke tall på hvor mange fortellinger jeg har skrevet og fortalt om bokstaver og det norske språks mange utfordringer.

Pluss, minus, gange og dele.

Terp og terp. To hauger som skal legges sammen. En haug som blir borte fra en større haug. Flere hauger med likt innhold som skal telles sammen. Lett som en plett. Det heter visst gange. En haug som skal deles ut til et visst antall folk. Å dele med seg, divisjon på fint.

Stolte skoleklasser som sitter i klasserom og lærer og lærer. På innsida av hodene skjer det. Tenk den som kunne titte inn på innsida av alle de hodene! De ville vi møte en hel verden. En gang møtte jeg telledvergene.  De var så heldige at de kunne telle gitt. Det var det ingen andre som kunne. I hvert fall ikke lenger enn legemsdelene rakk.

Telledvergene tok på seg oppgava å lære menneskene kunsten.

De valgte seg ut to svært kloke – og flinke barn, Talia og Numero. Talia og Numero lærte alt sammen videre til alle sine menneskesøstre og menneskebrødre. Derfor ble vi så overmåte kloke at vi en vakker dag kunne frakte folk over land og hav, over by og land og like til månen.


Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,Mihaly Csikszentmihalyi, undervisning, forfatter R.R. Kile,
Skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring,Telledvergene sanker steiner.

Det er deres jobb. Herr Pluss er en makelig herre, en ekte livsnyter, nøye med alt han foretar seg. Han rer sin seng, nyter sin frokost og sørger for mat til alle. Han rydder etter seg.
Nøye og omstendelig plukker han hver eneste stein han kommer over og putter dem i to store lommer. Når han kommer hjem, teller han den ene haugen, så den andre haugen. Hvor mange ble det til sammen? Det spennende øyeblikk. Ja, si det du. Han har både glidelås og belte, for han orker ikke klær som ikke sitter ordentlig.

Herr Minus er en evig pessimist.

Egentlig synes han ikke det er noen vits i å stå opp. Dagen kommer til å bli fryktelig uansett. Herr Pluss har sikkert ordnet en usmakelig frokost.
Herr Minus har også store lommer i dressen sin. Støtt er det hull i dem. Han mister steiner hele tida på grunn av de hullene. Det er ingen vits i å sy dem igjen. Det kommer til å bli hull igjen med en gang.
Han er særlig opptatt av hvor mange steiner han plukker, så han kan holde telling med hvor mange han mister. Han har belte i livet. Dersom han finner noen steiner som ikke er så fine, lar han dem ligge igjen til Herr Pluss. Han tar jo alt uansett.

Herr Gange er en lystig kar.

Han hopper ut av senga med energisk iver. Klærne må på i en fart. Beina feil og armene feil. Høyre fot i venstre sko. Bukseselene er i kryss så det ikke skal bli helt kaos. Midtpunktet er sikret med en knapp så alt skal sitte på plass. Den har herr Pluss ordnet med. Han gidder i hvert fall ikke å bare plukke en stein om gangen sånn som herr Pluss og herr Minus driver.

Hver morgen bestemmer han seg for hvor mange han skal plukke om gangen denne dagen. Det må være samme antall så klart. Da kan han telle det antall han måtte bøye seg så vet han hvor mange steiner han har. Lurt og effektivt begge deler. Det er et slit å bøye seg, men han vil gjerne at herr Dele skal bli fornøyd.
Han har så mye å drive med, Herr Gange, mye morsomt.Det gjelder å være effektiv, skal han få tid til alt sammen

Herr Dele er sjefen, den som deler ut godene.

Han sitter i fjellhula si der skattekammeret er. Dit kommer de andre telledvergene og avleverer dagens fangst. Alt blir nøye protokollført. Herr Dele sjekker ut hva menneskene trenger. Han sørger for å gi dem akkurat det. Hvis han har tolv safirer og fire jenter som ønsker seg dem, hvor mange får de hver da? Det er utallige muligheter for de behov som finnes i verden. Ja, for han har gull også.


Sånn blir det latter og smil og mange motiverte barn.

  Syvåringer har lyst til å lage en mengde stykker ut fra slike historier. Noen lager enkle stykker. Andre lager stykker av en vanskelighetsgrad langt utover alderen. Det er helt det samme så lenge alle regner, forstår og lærer. Nye spennende fortellinger hver dag om disse folka som får ungene til å sprenge grenser for hva de forstår.

Så er dag er de ferdige med Talia og Numero og telledvergene. De beveger seg videre mot nye kunnskapsarenaer. Tilbake ligger en bunnlinje i kunnskapsbasen, noe hukommelsen kan knytte seg til og som en kan ty til på senere klassetrinn når det plutselig butter. For ungene glemmer ikke telledvergene eller Talia og Numero, eller alle de andre fortellingene som har engasjert dem.Begrensningen ligger i lærernes evne til levendegjøre dem samt fortelle engasjerende historier.

 Dette kan gjøres på hundre forskjellige måter. Poenget er at man må ta hensyn til syvåringens særegne vesen. Når jeg leser om skoleelever som er utslitte, blir jeg dårlig. De skal ikke være utslitte, men fulle av tiltakslyst og livsglede. Ikke noe er så spennende som å vandre på læringens frodige veier.vers om unger, skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,Mihaly Csikszentmihalyi, undervisning, forfatter R.R. Kile,
Vers om unger, skolemoden, syvåringen og tekningen, å tenke i symboler, lek og læring, læring, flyt og tenkning,
Fantay litteratur, Serien Liber Mundi, Fire bøker er utgitt, Kistepakta, Alene, Ei løvinnes hjerte, Vi sank i hav, Den femte boka er under utarbeidelse under tittelen Lysglimt på snø.
Fantasy Litteratur, Serien Liber Mundi, Vil du titte på bøkene, klikk på bildet!

54 kommentarer på “Skolemoden, syvåringen og tenkningen.

 1. Så morsomt skrevet Randi😊

  1. Takk Maria: Det er veldig hyggelig sagt.

 2. Excellent, what a website it is! This weblog provides useful facts to us, keep it up. Karine Xever Malda

  1. Thank you so much. I appreciate it.
   Randi.

 3. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across
  a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The issue is something too few folks are speaking intelligently about.

  I’m very happy I came across this during my hunt for something relating to
  this.

  Area 52 delta 8 carts – Area 52 delta 8 carts

  Area 52 delta 8 carts – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 carts Area 52 – area 52 delta 8 THC products

  Area 52 delta 8 carts – delta 8 THC area 52

  Area 52 Delta 8 THC – area 52 delta 8 THC products

  1. Thank you so much for telling. It means a lot to me.

 4. I will immediately seize your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Please allow me understand so that I may subscribe.
  Thanks.

  1. I am sorry. I dont really know what you are talking about.

 5. We absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for you
  personally? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write related to here.
  Again, awesome website!

  delta 8 carts Area 52 – delta 8 carts Area 52

  delta 8 carts Area 52 – buy delta 8 THC area 52

  Area 52 delta 8 carts – Area 52 Delta 8 THC

  delta 8 THC for sale area 52 – Area 52 Delta 8 THC

  delta 8 area 52 – Area 52 delta 8 carts

  1. Thank you. I am not sure if I understand what you ask.

 6. I think the admin of this site is actually working hard
  for his site, because here every material is quality
  based information.

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – buy delta 8 THC area 52

  Area 52 delta 8 carts – Area 52 delta 8 carts

  1. Thank you. I really appreciate.

 7. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to
  check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised
  at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyways, amazing site!

  Area 52 Delta 8 THC – Area 52 Delta 8 THC

  Area 52 Delta 8 THC – delta 8 carts Area 52

  buy delta 8 THC area 52 – delta 8 carts Area 52

  buy delta 8 THC area 52 – area 52 delta 8 THC products

  Area 52 delta 8 carts – Area 52 delta 8 carts

  1. Thank you so much. It means a lot to me.

 8. Excellent blog you have here but I was wanting to
  know if you knew of any forums that cover the same
  topics talked about in this article? I’d really like to be a part of group where I can get
  suggestions from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 carts Area 52

  delta 8 area 52 – delta 8 area 52

  buy delta 8 THC area 52 – Area 52 Delta 8 THC

  delta 8 THC for sale area 52 – buy delta 8 THC area 52

  1. I am sorry. I dont know, but I know there ate books about it.

 9. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has
  pretty much the same layout and design. Wonderful choice of
  colors!

  delta 8 area 52 – delta 8 area 52

  delta 8 area 52 – delta 8 carts Area 52

  delta 8 area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  Area 52 Delta 8 THC – Area 52 Delta 8 THC

  Area 52 Delta 8 THC – Area 52 delta 8 carts

 10. Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC area 52 – delta 8 THC area 52

  Area 52 Delta 8 THC – area 52 delta 8 THC products

  buy delta 8 THC area 52 – area 52 delta 8 THC products

  1. Thank you. I am greatful for your kind words.

 11. Article is really excellent. Every time I read it,
  Really thank you for this beautiful article, it was a very informative articlee.

  1. Thank you. It means a lot to me.

 12. Just desire to say your article is as amazing. The clarity
  in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  1. Thank you. I feel delighted about your nice comments.

 13. My relatives every time say that I am wasting my time here at net, however I
  know I am getting know-how all the time by reading thes
  good articles.

 14. First off I want to say great blog!
  I had a quick question in which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head
  prior to writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.

  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually
  lost just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or hints?

  Thank you!

  1. I have thought a lot of this topic during my carrier as a teacher. If someone to just stand up and talk about it, I think I could have talked for hours with no preparation at all. All I can say is that ypu have to find some motivation for the topic. I am truly burning for what I write about. This was probably not very helpful, but I dont know what else to say. Best of luck.

 15. Spot on with this write-up, I actually feel this
  website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see
  more, thanks for the information!

 16. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot.!

 17. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and
  in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and
  even I achievement you access consistently quickly

 18. My relatives every time say that I am wasting my time here at net, however I
  know I am getting know-how all the time by reading thes
  good articles.

  1. Thank you so much for telling me.

 19. Howdy! This blog post could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I will send this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a very good read. I appreciate you for sharing!

  Feel free to surf to my blog: weed gummies

  1. Thank you. It means a lot to me.

 20. Thank you for this beautiful article. It’s really a good article

  1. Thank you. It means a lot to me.

 21. If you wish for to increase your know-how simply keep visiting this web page and be updated with the most
  up-to-date gossip posted here.

 22. Somebody essentially help to make significantly articles I
  would state. This is the first time I frequented
  your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this particular
  post extraordinary. Magnificent task!

  1. Thank you so much. It means a lot to me to hear you say so.

 23. Wow, this article is good, my sister is analyzing these
  kinds of things, therefore I am going to convey her.

  1. Thank you. I hope your sister like it

 24. Hello there! This article couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I’ll forward this post to him.
  Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

  1. Thank you for reading, Thank ypu for your kind words.

 25. Spot on with this write-up, I actually feel this
  website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see
  more, thanks for the information!

 26. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot!

  1. I had help som I honestly dont know. I hope you find one.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *