Publisert 257 kommentarer

Samtalekunst, lærere, lær unger i skolen å diskutere, lytte og snakke sammen på en respektfull måte!
Samtalekunst,
diskusjonsteknikker,
diskutere,
respekt,
lytte.
Forfatter R.R. Kile.
Cand Ed med rådgiverkompetanseDet kommer ikke av seg selv, samtalekunst.


Samtalekunst, det må læres. Her må lærere kjenne sitt ansvar, så ungene våre kommer ut som mennesker som kan føre samtaler på en ordentlig måte.

Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,
Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte.

Når unger kommer i 11, 12 års alderen skjer det en utvikling i forhold til deres mentale modenhet, (Piaget). De blir mer og mer lekende vitenskapelige, nøkterne og undersøkende. Ved det befester de sitt jeg i verden som tenkende logiske mennesker.

Det er derfor et riktig tidspunkt til å gi opplæring i demokratiske spilleregler, ikke ved å fortelle om, men ved å erfare. Dette bør det brukes mye tid på, for det er vesentlig for samfunnsdebatten at alle stemmer høres, fra den mest brautende rose, til den mest gjemte lille skogstjerne. Ingen stemmer skal stilnes. Får vi dette til på en god måte, får vi en begeistret ungeflokk som blir gode debattanter.
Er dette viktig? Jeg kan ikke tenke meg noe som er så prekært.

Folk mangler helt grunnleggende ferdigheter i hvordan man snakker sammen, debatterer ulike meninger uten å benytte herskerteknikker, kalle navn og angripe person.

Unger elsker diskusjoner når de er mentalt modne for det, og det foregår i et trygt miljø der alt kan bringes til torgs. Etter min mening kan man ikke benytte nok tid på dette, og man kan flette inn matematikk, språkundervisning, fremmedspråk, naturfag, KRL helt problemfritt. Det er bare fantasien som setter begrensninger.

Unger i denne alderen vil bestemme sjæl.

Vi voksne blir ofte utrolig dumme og skjønner ikke noe særlig. De vil kaste bort autoriteter, ta kontroll over sine liv. Som kultur gjorde vi også det den gang vi kastet av oss åket fra eneveldige herskere og forlangte demokratiske styresett. Det var ikke enkelt. I dette feltet finnes det en mengde fantastiske historier å fortelle. Garibladi og Anita for eksempel, deres udødelige kjærlighetshistorie, de elsker det, og det er meget dramatisk og ender fryktelig trist.

Ingeborg Refling Hagen skrev diktet, Hvor begynner frihetskravet. Et viktig dikt. Frihet er viktig, tenke sjæl, ikke følge flokken, men stå for den man er. Det er det vi skal lære ungene.Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst.
Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst.

Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst.
Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst.
Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst. Forfatter R.R. Kile.
Vers av Ingeborg Refling Hagen, Hvor begynner frihetskravet, Samtalekunst.
Første krav.


Miljøet må være trygt. Det må ikke være mobbing. Man skal ha jobbet med trygghet siden barnehagen og i alle de foregående årene. De voksne skal ikke bestemme tema. Ungene lager temaer hver for seg, uten påvirkning fra medelever og legger i en hatt. Deretter trekkes en lapp ut av hatten. Temaet er bestemt. Skjebnen.

De kan fortsatt bli sure for at ikke deres tema blir valgt. Egentlig er de ikke større. I begynnelsen er lærer ordstyrer, men det skal gis opplæring i rollen slik at elevene etterhvert er i stand til å ta den. Om en stund kan det skrives møtereferater, men i min erfaring tar det noen måneder før de er der. Læreren oppsummerer underveis og lager time out der diskusjonsatferd må debatteres. Da vi setter endelig strek, skal prosesser og konklusjoner oppsummeres av lærer slik at alle får det med seg.

Vi tar med tegn for replikk.

.Ved avslutning må alle tegne seg for innlegg mens sistnevnte taler har ordet. Jeg anbefaler alle å gjøre det slik at det ikke blir sure miner fordi det er tilsvar de brenner inne med. Så frafaller de lista dersom det ikke er noe. Er det ikke noe å si, så er det ingen vits i å lire av seg ord.

Om klassene er for store, bør de deles, men det fineste er når alle er sammen. Det skjer så mye utrolig fint for samhold og forståelse under slike samtaler, og det er så givende å jobbe med. Antall elever bør trolig ikke overstige 20.

Det er absolutte kjøreregler, og de skal ikke fravikes. Ingen tilgis for å gå over grensa uansett hvilke problemer de sliter med. Man kaller ikke navn, ingen herskerteknikker, ingen merkelapper av noen slag, ingen skal få servert ting de har sagt i friminuttet. Ingen skal le uansett hva som sies, hvis det da ikke er sagt for å være morsom.

Hva er straffen for overtredelser?

Hos meg har det holdt lenge med at jeg sier klart fra om hva jeg mener om slik oppførsel. Dersom de angrer og lover bot og bedring, fortsetter vi. Men om det ikke skjer umiddelbart avbrytes møtet, de tar opp bøker og vi arbeider med matematikk, grammatikk eller noe annet på en kjedelig måte. De angrer veldig fort.
Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,
Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte, lære unger og diskutere,Sure typer som står og gromler og venter på å angripe, er konge på haugen og skal ha all makta sjæl, slik som han tiuren Tor, nei, sånt skal vi ikke ha i klasserommet. Aldri.Når de tar opp at de vil fortsette, tar vi et møte om hva som skal til for at det blir mulig?


Det tar ikke lang tid før de blir grådig gode i dette. Mine elever har alltid gått inn for å lure meg slik at vi kan ta slike møter langt utover planen. Det oppstår stadig ting de vil snakke om. Jeg er bare lykkelig, men det sier jeg ikke. Dette er så viktig lærdom for mennesker som skal fungere i et demokratisk samfunn.

I begynnelsen er det lurt at lærer holder et kort innlegg til tema for å tenne lysten på å si noe. Denne oppgava gis senere til elevene. Da må man trekke temaet noe dager i forveien, så de får tid til å forberede seg. Dersom de trenger det, kan de få veiledning av lærer, særlig de svake elevene, så de finner på noe briljant å si som kan heve deres status, så de kan vokse utover seg selv.

Læreren har en viktig rolle i å utvide temaet, sørge for at alle mulige vinklinger kommer inn og belyses, lete etter historiske hendelser som kan berike temaet.

De mange meninger, det er så viktig, det mangfoldige samfunnet med de mange stemmer som alle skal ha det best mulig.

Det som kommer frem bør innvirke på undervisningsstoffet, få læreren til å fortelle om historiske hendelser, religiøse synspunkter, hva andre folk har trodd før oss? Hva har det avstedkommet. Tro og tvil i menneskehjerter, ondskap, fryktelige historiske hendelser. Også alle gledene, feiringene. Hele verden ligger der og er en oase å suge av. Her kommer også alle de andre fagene inn og kan slutte seg til.


Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,
Nærhet, samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,

I engelsk timene kan man spørre om ungene vil fortsette å debattere et tema de allerede har drevet med. Hvis ikke, så lager vi nye skrevet på engelsk og legger i hatten. Alle innlegg foregår på engelsk selvsagt så det blir en samtaletrening samtidig som vi øver debattering. Hver og en får tid til å skrive et innlegg hver på engelsk til temaet før vi begynner. De som vil ha hjelp, får det.

Jeg anbefaler ikke gruppearbeid.

Et av målene er at hver enkelt skal oppøve evnen til å stå alene med sin egen stemme og få masse positiv respons. Uansett hva de sier, skal de bakkes opp. Det er det vi trenger i livet, ikke hvile på gruppa. Unger i dag er ganske gode i engelsk og skravler i vei. Som debatten skriver frem, vil de trenge hjelp. Da gir vi det, venter på hverandre og forbereder ved å skrive ned. Dette er morsomme engelsk timer. og grådig god språktrening.

I matematikk går man gjennom møtet, lister opp meninger, finner ut av hvor mange som mente hva. Folk kan korrigere seg hvis de har blitt misforstått. Det er alltid eieren av ordene som ble sagt, som er sjefen over hva som er ment. Så setter vi i gang og lage diagrammer, setter opp klassens mening, henger opp plakater, kanskje lage spørreundersøkelser om det samme blant lærerne eller i andre klasser. Gjøre flere utregninger.

Det er supergøy, og det er bare fantasien som stopper. Kommer det forslag fra elevene så bruk dem for alt de er verdt. Så lenge de regner, skaper og utvider sin forståelse for hvordan matematikk også kan uttrykke det vi har gledet oss over som klasse.

Verden er et fantastisk sted. Klasserommet gir så mange muligheter for at vi kan utvikle oss til kreative dyktige mannesker, eller tvert om.

Vi går for det første, dreper kjedsomhetstroll og setter i sving for verden.Vers om læringsglede, Samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Norsk Fantasy forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,
Vers om læringsglede, samtalekunst, diskusjonsteknikker, diskutere, respekt, lytte. Forfatter R.R. Kile. lære unger og diskutere,


 • Norsk Fantasy, Norsk Science Fiction, Fiksjon-Fremtidskrim, Spenning, Norsk Fantasyforfatter R.R. Kile, Serien Liber Mundi. Seks bøker er utgitt, Kistepakta, Alene, Ei løvinnes hjerte, Vi sank i hav, Lysglimt på snø, Den røde steinen. Neste bok i serien er under utarbeidelse under tittelen Rundløper
 • Norsk Fantasy, Norsk Science Fiction, Fiksjon-Fremtidskrim, Spenning, Norsk Fantasyforfatter R.R. Kile, Serien Liber Mundi. Seks bøker er utgitt, Kistepakta, Alene, Ei løvinnes hjerte, Vi sank i hav, Lysglimt på snø, Den røde steinen. Neste bok i serien er under utarbeidelse under tittelen Rundløper.
 • Norsk Fantasy, Norsk Science Fiction, Fiksjon-Fremtidskrim, Spenning, Norsk Fantasyforfatter R.R. Kile, Serien Liber Mundi. Seks bøker er utgitt, Kistepakta, Alene, Ei løvinnes hjerte, Vi sank i hav, Lysglimt på snø, Den røde steinen. Neste bok i serien er under utarbeidelse under tittelen Rundløper257 kommentarer på “Samtalekunst, lærere, lær unger i skolen å diskutere, lytte og snakke sammen på en respektfull måte!

 1. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I
  provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thank you!

  Here is my website Royal CBD

  1. Thank you. I would be happy if you did.

 2. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote
  the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back. Juventus Fodboldtrøjer FreemanTi maillot de foot MonaGraci

  1. Thank you so much. Your words make med so happy. Yes I have done some studies, and I am thrilled by the theme. Some prefer pictures and some di not. I have tried to be somewhere in the middle. Thank you for your kind advice.

 3. I truly love your blog.. Great colors & theme. Did you build this
  amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and would like to find out where you got this
  from or exactly what the theme is named. Cheers! fodboldtrøje FatimaMcD
  Köp Barcelona tröja Kraigmhlq

  1. I created it together with a friend, but the choises were mine.

 4. Awesome! Its in fact awesome piece of writing, I have got much clear idea concerning from this article.

  1. Thank you. I am greatful to hear.

 5. Today, I went to the beach front with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She put
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  deutschland trikot kaufen günstig

  1. Thank you for telling. We never know what is what.

 6. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this
  from. appreciate it

  1. Thank you. Ha had help from a friend, but I have designed it myself.

 7. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot.

  I hope to give one thing again and aid others such as you aided me.

  HFWHector fotbollströjor barn AshlyMaie
  LakeshaOR everton shirt KindraRub
  AnnettgyE armani kläder barn RobinDeni
  AnnettgyE armani kläder barn RobinDeni
  EugenioPa goedkope voetbaltenues IsisBazle

 8. All things are becoming to good people.

 9. My brother recommended I would possibly like this website.

  He was once totally right. This publish truly made my day.
  You cann’t believe just how a lot time I had spent for this information! Thank you!
  MarianaFi real madrid pelipaita Jasminebx
  Margarito maglie calcio prezzi bassi VaughndlM
  JeanneDre neuer tröja
  JolieArth
  IeshaPlea køb fodboldtrøjer ZitaBrenn MabelGold
  fotballdrakter barn ConsueloC

 10. It’s hard to come by knowledgeable people for this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC for sale area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – Area 52 Delta 8 THC

  delta 8 THC area 52 – delta 8 THC area 52

  delta 8 THC for sale area 52 – delta 8 THC area 52

  area 52 delta 8 THC products – delta 8 THC area 52

  1. Thank you. I have worked al lot with tis and given it a lot og thought.

 11. Good post.
  I certainly love this website.
  Keep it up!

  1. Thank you Eloise. I am trying too.

 12. This post is really a pleasant one it assists new internet viewers, who are wishing
  in
  favor of blogging.

 13. I do not even know how I stopped up right here, however I
  assumed this post was good. I don’t understand who you’re however certainly you are going to a famous blogger
  if you are not already. Cheers!

 14. You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.|

 15. Very rapidly this web page will be famous amid all blogging and site-building viewers, due to it’s nice content|

 16. Quality articles is the main to attract the people to go to see
  the website, that’s what this website is providing.

 17. This piece of writing gives clear idea in favor of the new people of blogging, that really
  how to do running a blog.

 18. I got this website from my friend who informed me about this website and at the moment this time I am visiting this web site and reading very informative articles or reviews here.|

 19. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Kudos!|

  1. Thank you. I am deciding what I want to write. Then I just write it.

 20. Wow! Finally I got a blog from where I be capable of genuinely take useful data concerning my study and knowledge.|

 21. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site? The account aided me a acceptable deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided shiny clear idea|

 22. Hi there, I enjoy reading through your post. I wanted to write a little comment to support you.|

 23. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!|

 24. I love what you guys are up too. Such clever work and coverage! Keep up the superb works guys I’ve included you guys to blogroll.|

 25. I am really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any browser compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this issue?|

 26. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept|

 27. Hi it’s me, I am also visiting this web page daily, this website is genuinely fastidious and the people are genuinely sharing pleasant thoughts.|

 28. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice post.|

 29. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.|

 30. Hi there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and for my part suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.|

 31. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that «perfect balance» between superb usability and appearance. I must say you have done a great job with this. In addition, the blog loads super fast for me on Opera. Excellent Blog!|

  1. Thank you Roland. Good to hear.

 32. I’m not sure why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

  1. I don’t know. I think the pictures may be heavy. I hope this problems solves.

 33. Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for a while and yours is the greatest I have came upon till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain concerning the supply?|

 34. It’s impressive that you are getting ideas from this paragraph as well as from our argument made at this time.|

 35. I savor, lead to I discovered just what I used to be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye|

 36. Ahaa, its fastidious discussion on the topic of this article here at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|

 37. I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is in fact good.|

 38. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I’d truly appreciate it.|

 39. Hi, Neat post. There is a problem along with your site in internet explorer, would test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large section of other people will pass over your excellent writing because of this problem.|

  1. Thank you Bennie. I wish I would be able to correct it.

 40. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days.|

  1. Thank you Rona. I made it myself.

 41. May I simply just say what a relief to discover someone who really knows what they are talking about online. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular given that you certainly possess the gift.|

  1. Thank you Gina. I truly appreciate it.

 42. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thanks!|

  1. I am sorry. I have no idea of How to do it.

 43. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.|

  1. Thank you Rubin. It makes me happy.

 44. Can I simply say what a comfort to find a person that actually knows what they’re talking about on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular because you certainly possess the gift.|

  1. Thank you Tanner. What you say is highly appreciated.

 45. It’s wonderful that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our discussion made at this place.|

 46. When someone writes an article he/she retains the image of a user in his/her brain that how a user can know it. So that’s why this piece of writing is amazing. Thanks!|

  1. Thank you Camie. I appreciate it.

 47. WOW just what I was searching for. Came here by searching for meta_keyword|

  1. Thank you Adolph. That’s great.

 48. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s website link on your page at proper place and other person will also do similar for you.|

  1. Yes, it’s possible to change links.

 49. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. But just imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with images and clips, this site could certainly be one of the greatest in its field. Good blog!|

 50. Hi, its good post on the topic of media print, we all know media is a great source of data.|

 51. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really loved surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing on your rss feed and I am hoping you write again soon!|

 52. I pay a quick visit day-to-day a few web pages and blogs to read articles, however this webpage provides quality based articles.|

 53. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.|

 54. Hi there, You’ve done a fantastic job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.|

 55. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you!|

  1. Thank you Tisha. I am sorry. I don’t know.

 56. Hi there, after reading this awesome piece of writing i am also delighted to share my familiarity here with friends.|

  1. Thank you Abraham. What a nice comment.

 57. Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you continue your great posts, have a nice afternoon!|

  1. Thank you Monica. Your words make me happy.

 58. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?|

  1. Maybe Lynda. I will look i to it.

 59. These are genuinely great ideas in on the topic of blogging. You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.|

  1. Thank you. I wish I had more time to write.

 60. My brother recommended I may like this web site. He was once entirely right. This submit actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thank you!|

  1. Thank you Grover. I truly appreciate your kind words.

 61. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays.|

  1. Thank you Jina. I made It myself.

 62. Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.|

  1. Thank you Wilfred. I appreciate it.

 63. Excellent blog you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!|

  1. Thank you. I am sorry, but I don’t know.

 64. Hey I am so happy I found your blog page, I really found you by error, while I was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work.|

  1. Thank you for your kind words. I hope to get more time to do some more writing.

 65. I was curious if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?|

 66. Wow! After all I got a web site from where I be capable of genuinely obtain valuable information regarding my study and knowledge.|

 67. I read this piece of writing completely concerning the resemblance of most recent and preceding technologies, it’s awesome article.|

 68. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.|

 69. Hello, this weekend is fastidious for me, since this time i am reading this great educational article here at my home.|

 70. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!|

  1. Thank you. I wish I had the time. I never seem to have the time to write all I want to.

 71. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 72. Hi there! This blog post could not be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!|

 73. Hello, did you know that there are 241,120 internet directories in the world.

  These websites are what drive traffic to YOUR business.

  Want more traffic? Want more Sales? We can help – today.

  Your website libermundi.no is listed in only 75 of these directories.

  Get more traffic for your Norway audience.

  Our automated system adds your website to all of the directories.

  You can find it here: getlisted.directory/libermundi.no

  Act today, and we will expedite your listings and waive the processing charge!

 74. What’s up, for all time i used to check weblog posts here early in the break of day, as i love to gain knowledge of more and more.|

 75. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it|

  1. Thank you Marcos. I made it myself.

 76. Hurrah! After all I got a webpage from where I be able to truly obtain useful data regarding my study and knowledge.|

 77. If some one wishes to be updated with most recent technologies then he must be pay a visit this web site and be up to date every day.|

 78. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.|

 79. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!|

  1. Thsnk you Heath. I am greatful.

 80. Hello!

  I see your page on IG https://www.instagram.com/rrkile – love it!

  Question, do you have products that you sell yourself?

  Target Your Competitors IF Followers and Grow Your IG / Store / Sales!

  That’s right. We can send you a list of your biggest competitors followers for you to market to!

  Looking for a fast way to scale your followers or sales?

  Target your followers and your competitors with a quick email or text message.

  Tell us the IG account you want, we will build a CSV file that will have some emails, phones and contacts for all followers.

  https://cutt.ly/getfollowers

 81. What i don’t understood is in truth how you’re now not really much more well-preferred than you may be now. You’re very intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this topic, made me for my part consider it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not interested except it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. At all times handle it up!|

  1. Thank you so much Blanch. You make me happy.

 82. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.|

 83. Hi, after reading this amazing paragraph i am also happy to share my familiarity here with mates.|

 84. When some one searches for his essential thing, so he/she wants to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.|

 85. As the admin of this website is working, no doubt very rapidly it will be renowned, due to its feature contents.|

 86. Amazing! Its truly amazing post, I have got much clear idea on the topic of from this article.|

 87. Convert libermundi.no to an app with one click!

  80% of users browse websites from their phones.

  Have the App send out push notifications without any extra marketing costs!

  MakeMySiteMobile.com

 88. Post writing is also a excitement, if you know then you can write or else it is difficult to write.|

 89. I’m gone to inform my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to obtain updated from latest reports.|

 90. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.|

 91. These are actually fantastic ideas in on the topic of blogging. You have touched some pleasant factors here. Any way keep up wrinting.|

 92. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back often!|

 93. It’s hard to find well-informed people for this subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks|

 94. Hello, did you know that there are 241,120 internet directories in the world.

  These websites are what drive traffic to YOUR business.

  Want more traffic? Want more Sales? We can help – today.

  Your website libermundi.no is listed in only 75 of these directories.

  Get more traffic for your Norway audience.

  Our automated system adds your website to all of the directories.

  You can find it here: getlisted.directory/libermundi.no

  Act today, and we will expedite your listings and waive the processing charge!

  We have a special going on. Use «FRIENDS» on checkout for a 50% discount valid today.

 95. I know this web site presents quality depending content and extra information, is there any other web page which provides such information in quality?|

 96. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!|

  1. Thank you Carlyn. I am thrilled.

 97. Thanks for sharing your thoughts on meta_keyword. Regards|

 98. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers|

  1. Thank you Carlita. I hope so too.

 99. Good blog post. I absolutely love this website. Stick with it!|

  1. Thank you,Waylon. I hope I get time too.

 100. It’s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.|

 101. Hello! I simply wish to offer you a huge thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.|

 102. I really love your website.. Excellent colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own website and would like to find out where you got this from or what the theme is called. Kudos!|

  1. Thank you Heath. I made it myself.

 103. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you so much!|

  1. Thank you. I am sorry, I dom’t know any.

 104. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Appreciate it!|

  1. Thank you Wilmer. I dom’t know the answer to your question.

 105. I am really thankful to the owner of this web site who has shared this impressive article at at this time.|

  1. Thank you Michael. I appreciate you saying so.

 106. Hey there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.|

  1. Thank you Jim. I truly appreciate your kind words.

 107. Very energetic post, I liked that a lot. Will there be a part 2?|

  1. I hope so, but time is not on my side.

 108. Your style is so unique compared to other people I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.|

 109. Just want to say your article is as surprising. The clearness to your publish is simply nice and i can assume you are knowledgeable in this subject. Well together with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep updated with imminent post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.|

 110. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it|

  1. Thank you. I designed it myself.

 111. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

  1. I am sorry. I had help from a friend.

 112. I was pretty pleased to uncover this page. I want to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you book marked to check out new stuff in your website.|

 113. Hey I am so happy I found your site, I really found you by error, while I was browsing on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.|

  1. Thank you. I never get enough time for my writing.

 114. Wonderful article! That is the type of information that should be shared across the net. Shame on Google for no longer positioning this post upper! Come on over and consult with my site . Thanks =)|

 115. We’re a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website offered us with useful information to work on. You’ve performed a formidable job and our entire group will probably be thankful to you.|

 116. Appreciate the recommendation. Let me try it out.|

 117. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.|

  1. Thank you. I have no suggestions apart from do some thinking sbout How you want it to be.

 118. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.|

  1. Thank you so much. I appreciate your kind words.

 119. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!|

  1. Thank you. I truly appreciate it.

 120. If you would like to improve your experience simply keep visiting this web site and be updated with the most up-to-date news posted here.|

  1. Thank you. I do appreciate your kind words.

 121. I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers|

 122. I could not resist commenting. Exceptionally well written!|

 123. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing in your rss feed and I hope you write again soon!|

  1. Thank you Lester. I hope so too. It is a matter of time.

 124. That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read post!|

 125. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.|

  1. Thank you. I am happy to hear it.

 126. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!|

 127. bookmarked!!, I like your site.

 128. Your blog just make my day.

 129. This design is steller! You obviously know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 130. Amazing work keep it up

 131. WOW just what I was searching for. Came here by searching for cbd

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *